A 25 ÉVEN ALULIAK ADÓKEDVEZMÉNYÉRŐL

 

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a 25 év alatti fiatalok adókedvezményéről.

2022.  január 1-jétől új adóalap-kedvezményt vehetnek igénybe a 25 év alatti fiatalok. Nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a törvényben meghatározott összevont adóalapba tartozó jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig. Ilyen jövedelmek például: munkabér, táppénz, egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje vagy átalányban megállapított jövedelme, őstermelői jövedelem, kifizetővel kötött megbízási, felhasználási szerződésből származó jövedelem. A kedvezmény az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelem után nem jár.

A kedvezmény összege adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata. 2022-ben ez havonta 433 700 forint, ami 65 055 forint adómegtakarítást jelent. A teljes adóévre a kedvezmény összege 5 204 400 forint, ami alapján évi 780 660 forinttal kevesebb adót kell megfizetniük a 25 év alatti fiataloknak.

Milyen időszakra jár a kedvezmény?

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be. A kedvezmény abban a hónapban érvényesíthető utoljára, amelyben a fiatal betölti a 25. életévét.

A kedvezmény első alkalommal a 2022-ben megszerzett jövedelmekre vehető igénybe.

A munkaviszonyból származó jövedelemnél a kedvezmény

– a 2021. december 31-ét követő időszakra elszámolt, vagy
– a 2022. megelőző évekre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően

kifizetett bevételre vehető igénybe első alkalommal.

Kell-e kérni a kedvezményt?

A kedvezmény érvényesítését a fiatalnak nem kell kérnie, azt a munkáltató, rendszeres bevételt juttató kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, kivéve, ha a fiatal nyilatkozatban kéri a kedvezmény részleges vagy teljes mellőzését.

Azaz, a fiatalnak akkor kell nyilatkoznia,

– ha nem kéri a kedvezmény figyelembevételét,
– ha csak a kedvezmény egy részének a figyelembevételét kéri

az adóelőleg megállapításakor.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye és más adóalap-kedvezmények

A 25 év alatti fiatalok kedvezményét a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményét követően, de a személyi kedvezményt, az első házasok kedvezményét és a családi kedvezményt megelőzően kell érvényesíteni.

Ha két 25 év alatti fiatal 2021. december 31. után összeházasodik, akkor az első házasok kedvezményét nem a házasságkötést követő hónaptól érvényesíthetik, hanem azt a hónapot követően, amelyben egyikük betölti a 25. életévét.

Ha a házasságot a 25 év alatti fiatalok 2022. január 1. előtt kötötték, és igénybe veszik az első házasok kedvezményét, akkor annak az érvényesítését 2022. január 1-től fel kell függeszteniük. Ha egyikük betölti a 25. életévét, a következő hónaptól újra jár az első házasok kedvezménye.

 

Összeállította a Kontroport Kft. munkacsoportja

Szeged, 2021.12.22.

Forrás: internet