HÍRLEVÉL a 2023. IV. NEGYEDÉVRŐL

Tisztelt Partnerünk!

2023. utolsó negyedévének fő számai:

92 naptári napból 61 munkanapból, 27 pihenőnapból, valamint 4 munkanapra eső munkaszüneti napból áll. A teljesítendő munkaórák száma 488 óra, az időarányos negyedéves túlóra (önként vállalt túlóra megállapodás nélkül) a Mezőgazdasági Ágazati Kollektív Szerződés hatálya alá tartozó munkáltatóknál 75 óra, míg a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozó munkáltatóknál 62,5 óra.

Fontos az időarányos szabadságok, a túlmunkaórák, esetleg le nem dolgozott órák, pihenőnapok időarányos kiadása szempontjából elemezni a munkaidő keretet és a szükséges korrekciókat elvégezni.

Szerződéses partnereink részére az elemzésekhez segítséget nyújtunk.

Foglalkoztatás Felügyeleti Célvizsgálat 2023.szeptember-október

Tárgya: A mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási al-ágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célvizsgálata.

Célja: A mezőgazdasági, erdőgazdálkodási, halászati ágazatban, valamint a feldolgozóiparon belül az élelmiszergyártási és italgyártási al-ágazatok területén működő munkáltatók foglalkoztatási gyakorlatának célzott ellenőrzése a 2012. évi I. törvény gyakorlati érvényesülésének vizsgálata érdekében, különös tekintettel arra, hogy ezeknek a területeknek a vállalkozásai körében az elmúlt időszakban nem történt hasonló jellegű vizsgálat.

Ütemezése: 2023. szeptember-október

Ellenőrizendő időszak: 2022. január 1. napjától a vizsgálat időpontjáig tartó időszak.

A helyszíni munkaügyi szemlék, átvilágítások tapasztalatairól.

Az elmúlt két hónapban 32 partnerünknél végeztünk közös munkaügyi szemlét a vezetőkkel. 85%-ban találtunk hiányosságokat a munkaidő-nyilvántartás vezetésével, a beosztással, a naprakészséggel a tárgyilagos vezetéssel, a hitelesítéssel, az összehasonlíthatósággal és a javításokkal kapcsolatban.

Szinte minden helyen meglepte a vezetést a feltárt probléma és azonnali pótlásokat rendeltek el.

ÖNÖKNÉL MINDEN RENDBEN VAN A NYILVÁNTARTÁSOK TERÉN?

A Foglalkoztatás Felügyelet ellenőrzések fő célja a bejelentés nélküli (fekete-foglalkoztatás) feltárása mellett a munkaidő-nyilvántartás vezetésének ellenőrzése.

Célravezetőnek tartották, ha mi közösen találjuk meg a hibákat és nem az ellenőrző hatóságok.

A középvezetők felkészítése, képzése terén már 4 partnerünknél van középvezetői képzés. A munkairányítók ismereteinek gyarapítása érdekében vezetői prezentációt készítettünk, ezt követően online írásos anyag kerül kiadásra. A résztvevők otthon felkészülnek az anyagból és 2-3 héten belül tesztvizsgát tesznek. A teszt eredmények elemzését követően közösen döntünk a folytatásról a hatékony foglalkoztatás érdekében

Amennyiben kérdésük van a munkaidő kerettel, a vezetői prezentációval kapcsolatban tisztelettel várom megkeresésüket e-mailben (info@kontroport.hu) vagy a +36-70-93-88-767 telefonon.

HELYSZÍNI SZEMLE, KONZULTÁCIÓS IDŐPONT EGYEZTETÉSEK EMAILBEN, TELEFONON.

Üdvözlettel Kurunczi László ügyvezető

Forrás: SAJÁT

 

Forrás: SAJÁT