Vékony lesz a június

Mezőgazdasági idénymunkások és alkami munkavállalók bérpótléka

Egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszonyban a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, ezért az e jogviszony keretében foglalkoztatott munkavállalók nem jogosultak vasárnapi pótlékra (ennek ellenére fizethet a munkáltató, csak nem kötelezhető rá). Ugyanígy nem jár bérpótlék a szombati munkavégzésért.

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén viszont az egyszerűsített foglalkoztatottak is jogosultak az alapbéren felül 100 százalékos mértékű bérpótlékra, ennek megfizetésétől nem tekinthet el a munkáltató.

Műszakpótlékra, illetve éjszakai pótlék is megilleti az idénymunkásokat, ha megfelelnek a feltételeknek.

A 30 százalékos mértékű műszakpótlékra való jogosultság időbeli feltétele a 18 és 06 óra közötti munkavégzés.

A másik kritérium a rendszeresen változó munkaidőkezdet, mely azt jelenti, hogy havonta a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér és a legkorábbi és a legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

Éjszakai, azaz 22 és 06 óra közötti munkavégzés esetén, ha annak tartama meghaladja az egy órát, 15 százalékos bérpótlék jár. Műszakpótlékra és éjszaki pótlékra egyidejűleg nem jogosult a munkavállaló.

A helyszíni munkaügyi konzultációkra június 14.-től lehet jelentkezni.

Forrás: saját