VÉGREHAJTÁSI ELJÁRÁSOK SZABÁLYAI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY IDEJE ALATT

A kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gazdasági lépései között sokat tett azért, hogy a járvány okozta válság alatt állásukat és jövedelmüket elvesztő magyarok ne menjenek tönkre, többek között bevezették a hitelek törlesztésére vonatkozó moratóriumot, kilakoltatási moratóriumot, felfüggesztették az adótartozások behajtását, könnyítettek bizonyos szektorok és a kisadózók nagy részének adóterhein.

 Viszont egy csoport kimaradt a könnyítésekből:

 AZOKNAK, AKIKNEK A HITELTARTOZÁSA VÉGREHAJTÓNÁL VAN, ANNAK A FIZETÉSÉBŐL VAGY A NYUGDÍJÁBÓL TOVÁBBRA IS VONJÁK A TARTOZÁSÁT.

 A tájékoztató a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar honlapjáról tölthető le. http://www.mbvk.hu/letoltesek-web/cov_tajekoztato.pdf

 A 2020. március 24-én hatályba lépett,57/2020. (III. 23.) rendelet többek között azt szabályozza, hogy veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő 15 napon belül:

nem kerülhet sor végrehajtói kézbesítésre,
helyszíni eljárási cselekmény és hagyományos árverés nem tartható,
ingatlan kiürítése iránt nem lehet intézkedni,
lefoglalt gépjármű forgalomból történő kivonása iránt nem lehet intézkedni,
természetes személy lakóingatlanára újabb árverést nem lehet kitűzni,
gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség – ide nem értve a gyermek átadása kapcsolattartásra vonatkozó határozatot – végrehajtásának kivételével meghatározott cselekmény végrehajtása nem foganatosítható,
gyermek átadására és elhelyezésére vonatkozó bírósági határozat, bíróság által jóváhagyott egyezség végrehajtása esetén eljárási cselekmény, intézkedés akkor sem foganatosítható, ha azt olyan helyen kellene foganatosítani, amely járványügyi intézkedés hatálya alatt áll.
A tájékoztató viszont kiemeli, hogy a folyamatban lévő végrehajtási eljárások felfüggesztésére, szünetelésére a jogszabály alapján nem kerül sor, így a rendelet nem korlátozza a munkabér- és nyugdíj letiltások kiadását és teljesítését, valamint a bankszámlán kezelt összegek végrehajtás alá vonását (hatósági átutalási megbízásokat), továbbá nem érinti a folyamatban lévő árverések befejezését.

 
Összeállította a Kontroport Kft. munkacsoportja

Szeged, 2020. március 26.

Forrás: internet

 

Forrás: internet