MÁRCIUSI TAVASZVÁRÓ

Tisztelt Partnerünk!

 Köszöntöm az első negyedév harmadik hónapjában. A negyedév fő munkaügyi számai:

 90 naptári nap,                 62 munkanap,                  496 munkaóra,                26+2=28 pihenőnap

A negyedév végén ajánlatos elkészíteni az értékelést a munkaórák, pihenőnapok, túlórák és a kiadott szabadságok tekintetében.

A munkaidőkeret figyelő segít az elemző kimutatás elkészítésében, melyet megtalálnak a DOKUMENTMTÁRBAN.

 FONTOS!

 A DOKUMNETUMTÁRBA a mai napon felraktuk AZ ÚJ VEZETŐI TÁJÉKOZTATÓ 03.05. anyagunkat.

Ezen anyag a jelenleg hatályos munkaügyi joganyag alapján frissítésre került és kérem ezt adják át a középvezetésnek.

A munkaidőbeosztással kapcsolatban nem a törvénytervezet közreadott szövege került véglegesítésre, hanem a munkáltatókra nézve szigorúbb szabályozás:

„Eddig legalább egy hétre előre kellett közölni, valamint 4 napon belül lehetett módosítani. Fontos változás: A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja”.

 Ez a végleges szövegezés eltér az eddig ismert és megjelent anyagoktól, ami fontos változást takar.

 A régebbi, megjelent szövegezés:

 Eddig legalább egy hétre előre kellett közölni, valamint 4 napon belül lehetett módosítani. Fontos változás: A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló kérésére vagy hozzájárulásával a munkavégzés napján is módosíthatja.

Tehát a lényeges változás, hogy CSAK A MUNKAVÁLLALÓ ÍRÁSBELI KÉRÉSÉRE LEHET MÓDOSÍTANI A MUNKAIDŐBEOSZTÁST 4 NAPON BELÜL.

Elkésztettük és a DOKUMENTUMTÁRBA feltettük a beosztással kombinált havi munkaidő nyilvántartást, mely megfelel az előírásoknak.

A 2018 negyedik negyedévben lefolytatott munkaügyi ellenőrzésekkel kapcsolatban: a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény tartalmazza a visszaellenőrzést.

„Ha a bejelentés, kijelentéssel volt probléma kötelezően visszaellenőriz, egyéb esetben visszaellenőrizhet az eljáró hatóság.” Tehát számítsank arra,

hogy akinél volt munkaügyi ellenőrzés október-november hónapban, várható az ismételt vizsgálat, amire fell kell készülni.

Tisztelt Partnerünk!

 A helyszíni munkaügyi szemlék elkezdődtek, várom időpont-javaslataikat, az első negyedéves értékelésre való felkészülés jegyében.

 Üdvözlettel Kurunczi László

Forrás: saját