KORONAVÍRUS: EZT KELL TUDNI A DOLGOZÓK KÖTELEZŐ OLTÁSÁRÓL

A 2021. október 28-i Kormányinfón bejelentett védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek már megjelentek a Magyar Közlönyben. Ebben megerősítik, hogy az átoltottság növelése és a munkahelyek védelme érdekében a kormány lehetővé teszi a munkáltatóknak, hogy a munkahely és a munkakör sajátosságaira tekintettel a munkavégzés feltételeként előírják a koronavírus elleni védőoltás felvételét dolgozóik számára, akár minden dolgozótól elvárt egységes munkafeltételként, akár - munkakörtől függően - egyéni munkafeltételként.

A még beoltatlan dolgozóknak a munkáltató 45 napos határidőt állapíthat meg az első oltás felvételére. Az oltást elváró munkáltatóknak elektronikus úton (e-mailben) vagy papír alapon tájékoztatniuk kell a foglalkoztatottat az intézkedésről, a határidőről és a védőoltás elmaradásának lehetséges jogi következményeiről. Nem várható el a koronavírus elleni védőoltás felvétele attól a dolgozótól, akinél orvosi igazolással alátámasztottan ellenjavallt a védőoltás. Ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel, akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el, és ha egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a jogviszonyát azonnali hatállyal megszüntetheti.

Mind a versenyszférában, mind az állami, mind az önkormányzati szférában érvényes, hogy a gyesen vagy gyeden lévő foglalkoztatottak, valamint a más okból tartósan távollevők számára nem írható elő a védőoltás felvétele.

 

Szeged, 2021. október 29.

Összeállította a Kontroport Kft. munkacsoportja

Forrás: internet

 

Forrás: internet