A MUNKAVÁLLALÓK MOTIVÁLÁSÁNAK ESZKÖZEI

A dolgozók motiválásában, a teljesítmény és az elkötelezettség növelésében a pénzügyi ösztönzők jelentős szerepet játszanak. Ugyanakkor a vállalatok folyamatosan és eredményesen dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a munkavállalók elégedettségét, és a leendő munkaerő bevonzását.

A versenyképes fizetés általában meghatározó tényező a munkavállalók számára, a pénzügyi ösztönzők – a fizetésemelés, a teljesítménybónusz, cafeteria,   – azonban egyre kevésbé egyeduralkodók a tartós motiváció elősegítésében.

 Nem pénzbeli motivációs eszközök

Elismerés, megbecsülés, visszajelzés
A valódi elismerés és megbecsülés erős motivációs tényezőként szolgál, amelyek érvényesítik a munkavállalók hozzájárulását, és megerősítik a szervezeten belüli hovatartozás érzését. Akár a munkatársak elismerése, akár a vezetői dicséret, akár hivatalos elismerési programok révén, az egyének erőfeszítéseinek megerősítése elősegíti az elismerés kultúráját.

A vezető valós idejű visszajelzést ad a munkatárs részére a teljesítményéről, fejlődési, karrier építési lehetőségeiről, ezáltal növeli az elkötelezettséget és a motivációt.

Szakmai fejlődés és előrelépés, kihívást jelentő feladatok
A készségek fejlesztésének, a karrierépítésnek és a személyes fejlődésnek a lehetősége a munkavállalók által leginkább áhított nem pénzügyi motiváció közé tartozik.

Bevonó és tanuló szervezet – nyílt, Kétirányú kommunikáció
A nyílt kommunikáció, a visszajelzés és az együttműködés lehetőségének biztosítása lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy hangot adjanak aggodalmaiknak, innovatív ötletekkel járuljanak hozzá, és aktívan részt vegyenek a szervezeti környezet alakításában. Számos helyen alkalmazzák a dolgozói elégedettségi felméréseket, aminek eredményeit a vállalat vezetése és a HR csapat felhasználhatja a folyamatok, munkakörülmények, motivációs eszközök fejlesztésére.

Munka és magánélet egyensúlya (work life balance)
A mentális egészség iránti fokozott tudatossággal jellemezhető korszakunkban a munkavállalók olyan munkahelyeket részesítenek előnyben, ahol tiszteletben tartják a munka és magánélet egyensúlyát.

A rugalmas munkaszervezés, a jóléti, stresszoldó programok és a munka és a magánélet egyensúlyát elősegítő kezdeményezések nagy motiváló erővel rendelkeznek.

Rugalmas munkarend, munkavégzés otthonról
Egyre nagyobb jelentősége van a munkavállalók körében a flexibilis munkarendnek, a rugalmas munkaidőnek, illetve az otthoni munkavégzés lehetőségének. Egyes szakmáknál kifejezetten előnyt jelent, ha a vállalat biztosítja az otthoni munkavégzés lehetőségét.

Az egyéni élethelyzetek mérlegelése a rugalmas munkarend kialakításánál nélkülözhetetlen. Míg egyesek számára a kötelező home office vonzó ajánlat, mások számára – akár az otthonuk kialakítása, akár a gyermekek napirendje miatt – kifejezett hátrányt is jelenthet. 

Nem mehetnek el a munkaadók amellett a tény mellett sem, hogy egyre több kutatás kimutatja, hogy a túlzott home-office szociális szorongást, elszigetelődést és a hatékonyság romlását okozhatja.

Egészség megőrzését célzó programok
A fizikai, mentális, érzelmi és pénzügyi jólétet elősegítő programok jelentős motivációs erővel bírnak. Ennek számtalan megvalósítási formáját látjuk a vállalatoknál: céges konditerem, üzemorvos, pszichológus, masszázs, gyógytorna, jóga, ingyen gyümölcs, szűrővizsgálatok, az egészséges életvitelt, pénzügyi tudatosságot bemutató előadások. Az egészségmegőrző programok növelik a munkatársi elkötelezettséget és a pályázók is szívesebben választanak olyan vállalatot, ahol ilyen programok működnek.

Vállalati rendezvények, közösségi programok
Csapatépítő események, vállalati összejövetelek, önkéntes lehetőségek, csoportos sportrendezvények és kirándulások szervezése erősíti a kapcsolatokat, a munkamorált és az összetartozás érzését a munkavállalók körében.

Megfelelő munkakörnyezet és munkaeszközök
Az optimális munkakörnyezet lehetővé teszi a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, csökkenti a stresszt és a fáradtságot, javítja a mentális és a fizikai egészséget, valamint növeli a munkamorált.  Ugyancsak nagyon fontos megtartó erővel bír, hogy a munkavállalók megkapják a munkavégzésükhöz szükséges eszközöket, pl.: ergonomikus bútorok, gerincbarát székek, emelős asztalok, védőszemüveg monitor előtti munkavégzéshez, zajszűrő falak open office esetén. Ezek minősége is nagyon fontos, mert értéket képvisel a munkavállalók számára és nagyon sokszor fontos szerepe van a munkahelyi balesetek, egészségkárosodások megelőzésében.

Az értékközpontú kultúra ápolása
Az alapértékeiket megtestesítő és az etikus magatartás mellett kiálló szervezetek olyan kultúrát alakítanak ki, amely bizalmat, lojalitást és elkötelezettséget ébreszt az alkalmazottak körében.

Sokszínűség és befogadás
A sokszínűség elfogadása és a befogadó munkahelyi környezet elősegítése nemcsak a szervezeti kultúrát gazdagítja, hanem az összetartozás érzését és a pszichológiai biztonságot is elősegíti a munkavállalók körében.

 

Összeállította a Kontroport Kft. munkacsoportja

Szeged, 2024. április 19.

 

forrás: internet

 

Forrás: internet