A MUNKAÜGYI SZEMLE, ÁTVILÁGÍTÁS FONTOSSÁGA A VÁLLALKOZÁSOKNÁL

 

Az elmúlt közel másfél évbe partnerein jelzései és területi munkánk során tapasztaltuk, hogy ismét megnőtt a munkaügyi átvilágítások, szemlék szerepe. Érdemes időt, energiát szánni ebben az időszakban is a cégen belüli munkaügyi átvilágításra, mert némi odafigyeléssel megelőzhető a problémák nagy része, a hatósági szankció, a bírság és elkerülhetők az utólagos jogviták.

 Leggyakrabban felmerülő munkaügyi feladatok, amikre hatékony megoldást tudunk javasolni:

ösztönző bérezési rendszer kialakítása

munkaerő megtartás

munkaerő elvándorlás/fluktuáció megoldási lehetőségei

hatékony munkaidő és munkabér felhasználás a munkaidő keret optimalizálásával

felkészülés a Foglalkoztatás Felügyeleti Ellenőrzésekre

a munkáltatók által alkalmazható fegyelmezési lehetőségek

foglalkoztatási formák jogszabályszerű alkalmazása (kirendelés, átirányítás, egyszerűsített foglalkoztatással történő átfoglalkoztatás)

 A szerződésünkben is rögzített átvilágítást precízen, nagy gyakorlattal, profi módon végezzük el, a telephelyek számától és távolságától függően 1,5-3 óra alatt.

A munkavégzést, a munkák menetét nem zavarjuk meg, gyorsan és célratörően végezzük el a szemlét.

A helyszíneken a munkaidő nyilvántartásra figyelünk az alábbi okok miatt: 

 A mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások az éves munkaidőkeret hiányában kétszer félévben oldják meg a munkavállalók foglalkoztatását, azzal együtt, hogy a növénytermesztési munkálatok nagy része a második félévre esik. (első félév 80% második félév 120%) A 80-120% munkaterhelés megoldása nem egyszerű feladat, de a pihenőnapok egyenlőtlen kiadása, a szabadság ütemezése és átvitele a következő félévre, a 4-12 órás napi munkaidő, az osztott munkaidő alkalmazása segíthet.

 

TISZTELET PARTNERÜNK!

Sok idő telt el a legutóbbi személyes találkozó óta, ezért javaslom a munkaügyi átvilágítás, szemle megtartását. Megyei rendszerben tervezzük a szemléket, időpontjainkról külön levelet küldünk.

 

Várom időpont-javaslataikat július 20-tól.

 Kurunczi László munkaügyi szaktanácsadó.

 

Forrás: SAJÁT