Adóbevallás – egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem

Azoknak kell szja bevallást beadniuk akik:

• külföldi állampolgár vagy
• csak egyszerűsített foglalkoztatásban dolgozott és az abból származó jövedelme az adóévben a 840 000 forintot meghaladta vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt. (pl. munkaviszonyban állt)

 

Mivel a munkáltatónak nincs év végén kötelezettsége a dolgozó felé összesített jövedelemigazolást kiállítani, így az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem kifizetéséről szóló bizonylatokat kell(ene) megőrizni az év folyamán!

 

Kedvező változás történt: 2013. januártól lépett életbe az a rendelkezés (2010 évi LXXV. tv 9§) mely előríja, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre keretszámot kell figyelembe venni, és ha a keret számot meghaladja a munkavállaló által szerzett jövedelem akkor a kettő közti különbség után kell csak szja fizetni, amennyiben adóbevallási kötelezettsége áll fenn.

 

Fontos: Amennyiben az új szabályok szerint a személyi jövedelemadó kötelezettség megállapítása kedvezőbb a magánszemély számára, akkor azt a 2012. adóévre is alkalmazhatja!

A keretösszeg számítása:

Pl.  egy munkavállalónak 2012 évben volt  25 bejelentett napja, napi 5000 Ft-tal

keretösszeg: 4 280ft /nap

számítás: 4 280 * 25 = 107 000 Ft a tényleges jövedelem: 5 000 * 25 = 125 000Ft

a kettő közti különbség  18 000 Ft. Ez az az összeg melyet az adóbevallás 1. sorában szerepeltetni kell és adózni kell utána. Természetesen az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem bérjövedelemnek minősül, így az adókedvezmények, pl. családi kedvezmény alkalmazhatók.

 

Forrás: internet