A cikközön egyik fontos eleméről mindenkinek.

A 10 hetet a hibajavításra ajánlja a NAV.

A foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálja az adóhatóság legújabb szolgáltatásával, az utólagos adótraffipaxszal. Az utólagos adótraffipax lényege az önkéntes jogkövetésre ösztönzése.

Az adóhivatal az ellenőrzés megkezdése előtt egy hetet biztosít a hibák javítására, a bejelenteni elmulasztott alkalmazottak bejelentésére, illetve a bevallani elmulasztott adó összegének megfizetésére, március 13-án indulnak az eljárások

A kockázatelemzők már megkezdték az érintettek kiválasztását a foglalkoztatotti bejelentések, a kifizetői bevallások, valamint a hatóság rendelkezésére álló egyéb információk alapján.

Például az a vállalkozás biztosan számíthat ellenőrzésre, ahol az online kasszák adóhivatalhoz érkező adatai alapján egyértelműen látszik, hogy egyszerre nyolc pénztárgépbe is ütnek bevételt, azonban csak két munkavállaló van bejelentve. A foglalkoztatói bejelentések szabályossága mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azt is figyelemmel kíséri, hogy a dolgozók megkapták-e a 8 százalékkal megemelt minimálbért, illetve a 12 százalékkal magasabb összegű garantált bérminimumot.

Ellenőrzésre azok a cégek is számíthatnak, amelyek minimálbér alatti bért fizetnek alkalmazottaknak, de a NAV rendelkezésére álló adatok, ennek indokoltságát nem támasztják alá. A kockázatelemzők rostáján fennakadtak esetében az adóhivatal dönt a további eljárásról. Szándékos adóeltitkolás esetén ellenőrzésre, kisebb hibák esetén támogató eljárásra számíthatnak az érintettek.

A rendelkezésre álló több mint egy hetet érdemes kihasználni, mert ilyenkor még szankciómentes a hibajavítás. A munkaügyi szankciók mellett egymillió forintos mulasztási bírságra számíthat a munkavállalóját feketén foglalkoztató cég. Amellett, hogy a bejelentéssel elkerülhetők a súlyos szankciók, a dolgozók érdekét is ez szolgálja, mivel csak a legálisan foglalkoztatott alkalmazottaknak jár a táppénz és a nyugdíj.

Forrás internet (részlet)